بورس و بازارهای مالی, فارکس و بازار مبادلات ارز

آموزش استراتژی های اختیار معامله

آموزش استراتژی های اختیار معامله

اختیار معامله (Options Trading) یکی از ابزارهای مالی پیچیده و پر پتانسیل است، که می‌تواند به سرمایه‌گذاران در مدیریت ریسک، کسب سود و تنوع بخشیدن به پرتفوی سرمایه‌گذاری کمک کند.

استراتژی های اختیار معامله، به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد، تا با توجه به اهداف و دیدگاه های خود نسبت به بازار، تصمیم‌گیری‌های بهتری داشته باشند. انتخاب بهترین استراتژیهای آپشن به عوامل مختلفی، از جمله شرایط بازار، اهداف سرمایه‌گذاری و میزان ریسک پذیری فرد بستگی دارد.

در ادامه به معرفی برخی از بهترین و پرکاربردترین استراتژی های اختیار معامله می‌پردازیم، که در شرایط مختلف بازار می‌توانند سودآور باشند. برای آموزش استراتژی های اختیار معامله، ازجمله استراتژی کال اسپرد، پوت اسپرد، استرادل و کال کاورت با ما همراه باشید.

آیا معاملات آپشن بهتر از سهام است؟ 

رندی فردریک، مدیر بخش معاملات مرکز تحقیقات مالی «شواب»، می‌گوید: «می‌توانید از اختیار معاملات، برای حدس و گمان و حتی قمار استفاده کنید؛ اما واقعیت این است، که بهترین کاربرد آپشن‌ها، محافظت از سرمایه در برابر زیان است. همچنین، آپشن‌ها یکی از راه‌های کسب درآمد در زمانی هستند، که بازارها صعودی نیستند.»

بر اساس گزارش «مرکز تسویه اوراق مشتقه» (OCC)، در سال 2023، بیش از 11 میلیارد قرارداد آپشن معامله شده، که نسبت به سال قبل، 7٪ رشد داشته است. Options Trading: Step-by-Step Guide for Beginners

انواع اختیار معامله در بررسی استراتژیهای آپشن

در بررسی استراتژیهای آپشن، انواع اختیار معامله (Options) به دو دسته اصلی «اختیار خرید» (Call Option) و «اختیار فروش» (Put Option) تقسیم می‌شوند. هر کدام از این دو نوع اختیار، در استراتژی های مختلف نقش کلیدی دارند. در ادامه، به توضیح هر یک از این دو سبک و آموزش استراتژی های اختیار معامله می‌پردازیم.

خرید اختیار خرید (Call Option)

خرید اختیار خرید (Call Option)، یکی از ساده ترین و محبوب ترین استراتژی های آپشن است، که به سرمایه‌گذار این امکان را می‌دهد، که در صورت افزایش قیمت یک دارایی (مثل سهام) سود کند. این استراتژی برای بازارهای صعودی مناسب است. در واقع، اختیار خرید قراردادی است که به دارندۀ آن حق (و نه الزام) می‌دهد، تا یک دارایی (سهام، کالا، ارز و…) را با یک قیمت مشخص (قیمت اجرای اختیار یا Strike Price)، تا یک تاریخ معین (تاریخ انقضا) خریداری کند. به موارد زیر توجه کنید:

  1. خرید اختیار خرید، یعنی شما انتظار دارید؛ قیمت دارایی (مثل سهام) افزایش پیدا کند.
  2. شما مبلغی به عنوان حق بیمه (Premium) برای خرید این قرارداد پرداخت می‌کنید.
  3. اگر قیمت دارایی در بازار بیشتر از قیمت اجرای اختیار شود؛ می‌توانید دارایی را به قیمت پایین‌تر (Strike Price) بخرید و با قیمت بالاتر بفروشید.
  4. اگر قیمت دارایی پایین بماند یا کمتر از قیمت اجرای اختیار باشد؛ شما از اختیار خرید استفاده نمی‌کنید و تنها حق بیمه پرداختی را از دست می‌دهید.

فرض کنید؛ سهامی به قیمت 100 دلار معامله می‌شود. شما پیش بینی می‌کنید، که قیمت این سهام در ماه آینده افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین، یک اختیار خرید با قیمت اجرای 105 دلار و سررسید یک‌ماهه خریداری می‌کنید.

مرد با استفاده از استراتژیهای آپشن، در حال رصد بازار صعودی است.

برای این قرارداد 5 دلار حق بیمه پرداخت می‌کنید. اگر قیمت سهام به 120 دلار برسد؛ شما می‌توانید سهام را به قیمت 105 دلار بخرید و بلافاصله به قیمت 120 دلار بفروشید؛ ولی اگر قیمت سهام به 100 دلار یا کمتر از آن کاهش یابد؛ شما از اختیار خرید خود استفاده نخواهید کرد؛ زیرا در بازار می‌توانید؛ سهام را با قیمت پایین‌تری بخرید. در این صورت، تنها حق بیمه پرداختی (5 دلار) را از دست می‌دهید.

خرید اختیار فروش (Put Option)

خرید اختیار فروش (Put Option) یکی از استراتژی های اختیار معامله است، که به سرمایه‌گذار این امکان را می‌دهد، که در صورت کاهش قیمت یک دارایی (مثل سهام) سود کسب کند. این استراتژی معمولاً در بازارهای نزولی استفاده می‌شود؛ جایی که انتظار دارید قیمت دارایی کاهش یابد.

در واقع اختیار فروش قراردادی است، که به دارنده آن حق (نه الزام) می‌دهد، تا یک دارایی را با یک قیمت مشخص (قیمت اجرای اختیار یا Strike Price) تا یک تاریخ معین (تاریخ انقضا) به فروش برساند. اگر قیمت دارایی کاهش یابد؛ ارزش اختیار فروش افزایش می‌یابد و دارنده آن می‌تواند؛ از کاهش قیمت سود کند. به موارد زیر توجه کنید:

  • خرید اختیار فروش به این معنی است، که شما انتظار دارید قیمت دارایی کاهش یابد.
  • شما مبلغی به عنوان حق بیمه (Premium) برای خرید این اختیار پرداخت می‌کنید.
  • اگر قیمت دارایی کاهش یابد و پایین‌تر از قیمت اجرای اختیار شود؛ شما می‌توانید دارایی را با قیمت بالاتری (Strike Price) بفروشید و سود کنید.
  • اگر قیمت دارایی افزایش یابد یا در همان سطح باقی بماند؛ اختیار فروش شما بی‌ارزش می‌شود و تنها حق بیمه پرداختی را از دست می‌دهید.

فرض کنید؛ سهامی به قیمت 100 دلار معامله می‌شود. شما پیش بینی می‌کنید که قیمت این سهام در آینده کاهش خواهد یافت. بنابراین، یک اختیار فروش با قیمت اجرای 95 دلار و سررسید یک ماهه خریداری می‌کنید. برای این قرارداد 5 دلار حق بیمه پرداخت می‌کنید.

اگر قیمت سهام به 80 دلار برسد؛ شما می‌توانید سهام را به قیمت 95 دلار بفروشید (با استفاده از اختیار فروش) و سپس آن را در بازار به قیمت 80 دلار بخرید. ولی اگر قیمت سهام به 105 دلار برسد، شما از اختیار فروش خود استفاده نخواهید کرد، زیرا می‌توانید در بازار سهام را با قیمت بالاتری بفروشید. در این صورت، تنها حق بیمه پرداختی (5 دلار) را از دست می‌دهید.

آموزش انواع استراتژی های اختیار معامله

استراتژیهای آپشن ابزاری قدرتمند برای معامله گران هستند، که به آنها این امکان را می‌دهند تا از نوسانات قیمت، کاهش یا افزایش قیمت ها و حفاظت از دارایی ها سود ببرند. برای موفقیت در استفاده از این استراتژی ها، درک عمیق از بازار، شناخت درست از ریسک ها و ارزیابی دقیق شرایط بازار ضروری است.

دو مرد با استفاده از استراتژی های اختیار معامله، به بررسی بازار می پردازند.

مطالعه کتاب مرجع راهبردهای اختیار معاملات می‌تواند؛ به معامله گران کمک کند، تا با آگاهی بیشتری از این ابزارهای مالی استفاده کنند و استراتژی های مناسبی را برای شرایط مختلف بازار انتخاب نمایند. در ادامه به آموزش استراتژی های اختیار معامله می‌پردازیم.

استراتژی کال اسپرد (Call Spread)

در استراتژی کال اسپرد، سرمایه‌گذار، همزمان اختیار خرید با قیمت اجرای پایین‌تر و اختیار خرید با قیمت اجرای بالاتر را خریداری می‌کند. این استراتژی برای زمانی مناسب است، که سرمایه‌گذار پیش بینی می‌کند؛ قیمت سهام افزایش خواهد یافت؛ اما انتظار دارد که این افزایش محدود باشد. ویژگی های این روش عبارتند از:

  • کاهش هزینه؛ خرید و فروش اختیارهای خرید با قیمت های مختلف، هزینه های معاملاتی را کاهش می‌دهد.
  • ریسک محدود؛ در این استراتژی، حداکثر زیان به اختلاف بین حق بیمه های پرداختی و دریافتی محدود می‌شود.

به عنوان مثال، اگر سرمایه‌گذار اختیار خرید با قیمت اجرای ۵۰ دلار را خریداری کند و اختیار خرید با قیمت اجرای ۶۰ دلار را بفروشد؛ او امیدوار است که قیمت سهام بین این دو سطح قرار گیرد.

استراتژی پوت اسپرد (Put Spread)

استراتژی پوت اسپرد، مشابه استراتژی کال اسپرد است؛ با این تفاوت که در آن از اختیار فروش استفاده می‌شود. سرمایه‌گذار، همزمان اختیار فروش با قیمت اجرای بالا را خریداری و اختیار فروش با قیمت اجرای پایین‌تر را می‌فروشد. از مهمترین ویژگی های این استراتژی اختیار معامله، می‌توان موارد زیر را بیان کرد:

  • کاهش هزینه؛ مشابه کال اسپرد، این استراتژی نیز هزینه ها را کاهش می‌دهد.
  • ریسک محدود؛ زیان به تفاوت بین حق بیمه های پرداختی و دریافتی محدود می‌شود.

برای نمونه، اگر سرمایه‌گذار اختیار فروش با قیمت اجرای ۴۰ دلار را خریداری کند و اختیار فروش، با قیمت اجرای ۳۰ دلار را بفروشد؛ او انتظار دارد که قیمت سهام در این بازه قرار گیرد.

استراتژی استرادل (Straddle)

در این استراتژی، سرمایه‌گذار همزمان اختیار خرید و اختیار فروش با قیمت اجرای یکسان را خریداری می‌کند. این استراتژی زمانی مناسب است، که سرمایه‌گذار انتظار دارد، که قیمت سهام تغییرات قابل توجهی داشته باشد؛ اما نمی داند که این تغییرات به سمت بالا یا پایین خواهد بود.

در این روش، سرمایه‌گذار بایستی در انتخاب استراتژیهای آپشن، نحوه خرید و فروش اختیار معامله در بورس را به دقت بررسی کرده و تحلیل دقیقی از بازار و میزان ریسک پذیری خود داشته باشد. ویژگی های مهم این روش عبارتند از:

  1. پتانسیل سود بالا؛ در صورت تغییرات بزرگ قیمت سهام، سود قابل توجهی می‌تواند حاصل شود.
  2. ریسک بالا؛ هزینه‌های بالای این استراتژی می‌تواند؛ به زیان‌های بزرگ منجر شود؛ اگر قیمت سهام تغییرات زیادی نداشته باشد.

اگر به عنوان مثال، سرمایه‌گذار، اختیار خرید و فروش (هر دو) را با قیمت اجرای ۵۰ دلار خریداری کند؛ او امیدوار است که قیمت سهام، به‌طور قابل توجهی تغییر کند تا بتواند از این تغییرات سود کند.

استراتژی کال کاورت (Covered Call)

استراتژی کال کاورت (پوشش یافته) زمانی استفاده می‌شود، که سرمایه‌گذار دارایی اصلی را در اختیار دارد و می‌خواهد؛ از آن درآمد کسب کند. در این استراتژی اختیار معامله، سرمایه‌گذار، سهام را در اختیار دارد و همزمان اختیار خریدی را روی آن می‌فروشد. برای سرمایه‌گذارانی، که انتظار افزایش شدید قیمت سهام خود را ندارند و می‌خواهند؛ از طریق فروش اختیار، سود بیشتری کسب کنند؛ این روش مناسب است. 10 Options Strategies Every Investor Should Know

از مزایای استراتژی کال کاورت (Covered Call) می‌توان، موارد زیر را برشمرد:

  • کسب درآمد از حق بیمه دریافت شده.
  • محافظت در برابر نوسانات جزئی در قیمت سهام.

به عنوان مثال، اگر سهامی به قیمت 100 دلار دارید؛ می‌توانید یک اختیار خرید با قیمت اجرای 110 دلار بفروشید. اگر قیمت سهام به 110 دلار برسد؛ شما مجبور به فروش سهام هستید؛ اما همچنین از حق بیمه ای که دریافت کرده‌اید؛ سود می‌کنید.

نکته پایانی درباره آموزش استراتژی های اختیار معامله

استراتژی های اختیار معامله ابزارهای قدرتمندی هستند، که می‌توانند بسته به شرایط بازار و اهداف سرمایه‌گذاری، سودآور باشند. انتخاب بهترین استراتژی به تحلیل دقیق بازار، دیدگاه سرمایه‌گذار، درباره جهت حرکت قیمت و میزان ریسک پذیری او بستگی دارد.

برای شروع، استراتژیهای آپشن ساده مانند «خرید اختیار خرید» یا «پوت کاورت» می‌تواند؛ مناسب باشد. برای آشنایی بیشتر و آموزش استراتژی های اختیار معامله، مطالعه کتاب راهنمای جامع معامله گری و تحلیل اختیار معامله توصیه می‌شود. برای سرمایه‌گذاران حرفه‌ای‌تر، استراتژیهای آپشن پیچیده‌تری، مانند استرادل و استرانگل پیشنهاد می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *