بورس و بازارهای مالی

صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات

صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات ارزش مسکن

در این مقاله قصد داریم؛ دربارۀ صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات، توضیحاتی ارائه دهیم. امروزه چندین نوع صندوق سرمایه ‌گذاری به وجود آمده است (برای مطالعه بیشتر، کتاب صندوق های سرمایه گذاری را مطالعه کنید) و افرادی که می ‌خواهند؛ در بازارهای مالی مختلف، سرمایه ‌گذاری کنند می‌توانند با تحمل ریسک کمتر، سرمایه خود را در اختیار این صندوق ‌ها قرار دهند و از تجربه و دانش کارشناسان حاضر در این صندوق‌‌ها بهره ببرند. صندوق سرمایه گذاری املاک هم یکی از این صندوق ها است.

در این مقاله ابتدا دلیل ایجاد صندوق های سرمایه گذاری املاک را بررسی می‌کنیم. سپس با مفهوم صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات، آشنا خواهیم شد و پس از آن نیز فواید این نوع صندوق را ذکر می کنیم.

دلیل ایجاد صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات

می‌دانید که کشور ما در چند دهه اخیر و خصوصاً در چند سال اخیر، با تورم افسارگسیخته‌ای مواجه بوده است. این تورم در بخش‌های مختلف، از بخش مسکن گرفته تا بخش خودرو و حوزۀ مواد خوراکی و حوزۀ پوشاک و حوزۀ هزینه خدمات مختلف و…، خود را نشان داده است.

بنابراین همواره قشرهای مختلف مردم ایران به دنبال این بوده‌اند، که به جای نگهداری پول نقد، سرمایۀ خود را در بخشی سرمایه‌گذاری کنند، که با تورم و حتی جلوتر از تورم حرکت کند و سرمایه آنها بی‌ارزش یا کم‌ارزش نشود.

سرمایه ‌گذاری در حوزۀ مسکن، یکی از بی‌دردسرترین و پربازده‌ترین حوزه‌ها در چند دهۀ اخیر بوده است. مردم ایران به خوبی می‌‌دانند، که اگر پول و دارایی خود را صرف خرید مسکن کنند؛ حتماً سود خواهند کرد و از قافلۀ پرسرعت تورم عقب نخواهند ماند (پیشنهاد مطالعه کتاب: پیش بینی برای ثروت آفرینی با املاک و مستغلات).

مشکلی که در اینجا وجود دارد؛ این است که مسکن، یک کالای ارزان‌قیمت یا یک کالای با قیمت متوسط نیست؛ بلکه خرید مسکن نیاز به سرمایۀ بسیار زیادی دارد. این امر هم باعث می ‌شود که بسیاری از سرمایه‌‌گذاران خرد، قید سرمایه‌‌گذاری در بازار مسکن را بزنند و از این فرصت فوق‌العاده، بی‌نصیب بمانند.

همین دلیل، یعنی امکان سرمایه‌گذاری سرمایه‌‌گذاران خُرد در بازار مسکن، باعث شده است که صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات به وجود بیاید. این صندوق‌‌ها امکان سرمایه‌گذاری با پول‌‌های کم و متوسط را در بخش مسکن، برای سرمایه‌‌گذاران خود فراهم می‌کنند.

مفهوم صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات

صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات (Real Estate Investment Trust) یا REIT یک نوع صندوق مالی است، که پول‌های مردم را جمع‌آوری می‌‌کند و با مدیریت هوشمندانه‌ای که دارد؛ با کمک کارکنان باتجربه و بادانش خود، پول‌‌های جمع شده را در حوزۀ مسکن سرمایه‌‌گذاری می‌‌کند و در نتیجه، با بالا رفتن قیمت مسکن در کشور، ارزش دارایی‌‌های سرمایه‌‌گذاران این صندوق‌ها نیز به همان تناسب رشد می‌‌کند.

سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات

در واقع وقتی که یک فرد نمی‌تواند؛ یک مسکن کامل برای خود خریداری کند؛ می‌تواند با سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات، مثلاً به اندازۀ ۳ متر مسکن خریداری کند.

فواید سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری املاک و مستغلات

همان‌طور که در قسمت‌های قبلی مقاله هم بیان کردیم؛ این نوع صندوق‌‌ها امکان سرمایه‌گذاری با پول‌‌های کم و متوسط و البته زیاد را در بخش مسکن، برای سرمایه‌‌گذاران خود فراهم می‌کنند.

سرمایه‌گذاران با واریز پول در صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات می‌توانند؛ انتظار داشته باشند که متناسب با رشد نرخ مسکن، سرمایۀ آنها نیز رشد کند. در ادامه به یک‌سری از فواید این نوع صندوق‌ها اشاره می‌کنیم.

امکان سرمایه گذاری با سرمایه های خرد

سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات، بیش از همه برای افرادی که سرمایۀ خرد دارند و نمی‌توانند؛ به صورت مستقل اقدام به خرید مسکن کنند؛ مفید است.

وجود کارشناسان زبده

سرمایه‌گذاری در صندوق های سرمایه گذاری املاک و مستغلات، فقط برای افرادی که سرمایه کمی دارند؛ مفید نیست. بلکه حتی افرادی که سرمایه‌های زیادی دارند نیز، می‌توانند به جای سرمایه‌گذاری مستقیم در بخش مسکن، از سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در این حوزه استفاده کنند؛ یعنی ابتدا پول خود را در صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات ارزش مسکن قرار دهند و کارشناس زبده و باتجربۀ این صندوق، اقدام به سرمایه‌گذاری در بخش مسکن کنند.

در واقع حتی اگر پول خیلی زیادی هم داشته باشید؛ شاید ندانید که دقیقاً در چه زمانی باید مسکن را بخرید و در چه زمانی آن را بفروشید و همچنین، شاید دقیقاً ندانید که در کدام نقطه از شهر، باید مسکن را خریداری کنید؛ تا سود بیشتری عاید شما شود. همۀ اینها را کارشناسان این صندوق‌ها بهتر از شما می‌دانند.

نقدشوندگی بالا

فایدۀ بعدی سرمایه‌‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک، نقدشوندگی بسیار بالای آن است. در واقع وقتی که شما سرمایۀ خود را صرف خرید یک مسکن می‌کنید؛ حتی اگر این مسکن، رشد قیمت مناسبی هم داشته باشد؛ برای فروش آن باید مدت زمانی را صرف کنید.

این قضیه در زمان‌هایی که بازار مسکن راکد است؛ بیشتر مشهود خواهد بود. وقتی که شما سرمایۀ خود را در این صندوق‌‌ها قرار دهید؛ بدون نگرانی خاصی می‌‌توانید؛ هر موقع که خواستید پول خود را برداشت کنید.

نقدشوندگی بالای سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات

البته همه صندوق های سرمایه گذاری املاک و مستغلات از لحاظ نقدشوندگی مثل همدیگر نیستند. آن دسته از این نوع صندوق‌‌ها که در بورس اوراق بهادار لیست شده‌‌اند؛ نقدشوندگی بسیار بالاتری نسبت به مواردی دارند، که در بورس اوراق بهادار حضور ندارند.

بنابراین اگر قصد سرمایه‌گذاری در این نوع صندوق‌‌ها را دارید؛ حتماً به سراغ آنهایی بروید، که در بورس اوراق بهادار حضور دارند. در این صورت شما می‌توانید؛ به راحتی سهام خود را در این صندوق‌‌ها، به صورت آنلاین خرید و فروش کنید.

رهایی از گیر و بندهای اداری

فایده دیگر سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات، کم شدن دردسرهای اداری و دردسرهای مربوط به سند زدن و کارهای شهرداری و بنگاه و… است. در واقع شما می‌‌توانید؛ با سرمایه‌گذاری در این نوع صندوق‌‌ها، بدون صرف وقت خاص و بدون دوندگی و انجام کارهای اداری، در حوزۀ محبوب خود، یعنی حوزه مسکن سرمایه‌گذاری کنید و از رشد قیمت مسکن در کشور نیز منتفع بشوید.

معافیت مالیاتی

در صورتی که الزامات قانونی رعایت شود؛ سود تقسیمی سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات، شامل معافیت مالیاتی می‌شود. این معافیت مالیاتی در نهایت باعث خواهد شد، که شما سود بیشتری از سرمایه‌گذاری در حوزۀ مسکن از طریق صندوق، نسبت به سرمایه‌گذاری در حوزۀ مسکن به صورت مستقیم ببرید.

تنوع سرمایه‌‌گذاری

وقتی که شما سرمایۀ خود را در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات قرار می‌دهید؛ امکان سرمایه‌گذاری در انواع مستغلات مسکونی و غیرمسکونی را برای خود فراهم می‌کنید.

در واقع، یک صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات، دارایی تحت مالکیت خود را در انواع مستغلات، از مراکز خرید گرفته تا ساختمان‌های تجاری و از هتل‌ها گرفته تا شرکت‌های صنعتی صرف می‌‌کند. این تنوع بالا باعث می‌شود، که ریسک سرمایه‌‌گذاری در این نوع صندوق‌‌ها کاهش بسیار زیادی پیدا کند.

تقسیم سود ماهیانه

خوشبختانه صندوق های سرمایه گذاری املاک و مستغلات، به تقسیم سود ماهیانه بین سرمایه‌گذاران خود می‌پردازند. شما می‌توانید از این مطمئن باشید، که هر ماه مبلغی هر چند ناچیز، به دست خواهید آورد.

رشد و پیشرفت کشور

تمام فوایدی که برای سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات برشمردیم؛ شامل حال سرمایه‌گذاران می‌شد؛ اما سرمایه‌گذاری در این نوع صندوق‌ها، یک فایدۀ دیگر هم دارد و آن هم این است، که امکان ساخت و اجرای پروژه‌‌های بزرگ، مانند هتل‌های بزرگ یا مراکز خرید بزرگ و… را فراهم می‌کند.

سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات

در واقع این نوع صندوق‌‌ها، سرمایۀ بسیار زیادی را از مردم جمع می‌‌کنند و با این سرمایۀ بزرگ می‌توانند؛ پروژه‌هایی را چه در بخش ساخت و چه در بخش خرید، به سرانجام برسانند که امکان انجام آنها، به تنهایی یا حتی با همکاری چند سرمایه‌گذار فراهم نیست و یا امکان آن به سختی فراهم است.

آیا سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات (REIT) گزینه خوبی است؟

صندوق‌های REIT ویژگی‌های جذابی مانند رشد، درآمد و تنوع دارند. این صندوق‌ها در گذشته عملکرد قوی‌ای داشته‌اند و در مقایسه با سایر طبقات دارایی، درآمد قابل‌توجهی ارائه می‌دهند. همچنین، در مقایسه با سرمایه‌گذاری‌های سنتی، مانند سهام و اوراق قرضه، فرصت مناسبی برای تنوع‌بخشی فراهم می‌کنند. Real Estate Investment Trusts (REITs)

سخن پایانی درباره صندوق های سرمایه گذاری املاک

صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات، یکی از انواع صندوق‌‌های مالی است، که در کشور ما وجود دارد. این نوع صندوق مالی در حوزۀ مسکن فعالیت می‌‌کند. اگر علاقمند به سرمایه‌گذاری در بخش مسکن هستید؛ می‌‌توانید سرمایۀ خود را در صندوق های سرمایه گذاری املاک قرار دهید.

علاوه بر صندوق سرمایه گذاری املاک، صندوق های دیگری نظیر صندوق سهامی، صندوق مختلط، صندوق اهرمی و صندوق درآمد ثابت وجود دارد، که می‌توانید درباره آنها در سایت آراد کتاب بیشتر بخوانید. همچنین اگر به تازگی به جمع سرمایه‌گذاران بازار بورس پیوسته‌اید؛ پیشنهاد می‌کنیم؛ کتاب بازار بورس برای مبتدیان را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *